• Cecile

Eigen bereide diepvriesvoer voor vissen.

Bijgewerkt op: 26 jun. 2020


In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over eigen bereide diepvriesvoer voor je tropische vissen. Je eigen voer maken is simpel, goedkoop en heeft veel voordelen.


Eigen bereide diepvries voeding voor tropische vissen

Voordelen van eigen bereide diepvriesvoer


- Voeding volgens de noden van u vissen

- Op maat voor ieder mondje

- Alle ingrediënten zijn vers

- Goedkoper

- Geen parasieten

- Geen conserveer en bindmiddelen

- Gevarieerd

- Lange bewaartijd

- Alle vissen vinden het lekker


Je eigen diepvriesvoer bereiden heeft dus heel wat voordelen. Je kan het voer perfect afstemmen op de noden van jouw vissen.Planten of vleeseters


Planten eters

Je hebt vissen die eerder gesteld zijn op een plantaardig dieet. Voor deze vissen bestaat het voer voor het meest uit groente zoals erwtjes, spinazie, courgette,...


De verhoudingen voor planten etende vissen bestaan uit 75% groenten en 25% vlees of 100% Groenten.


De meeste Algeneters zullen een plantaardig menu erg op prijs stellen. Vb Ottocncinclus, Siamese algeneter, Ancistrus,...Maar ook slakken en garnalen.


Vlees eters

Vlees etende vissen hebben het liefst een dieet gebaseerd op dierlijk voedsel. Dit dieet is vooral gebaseerd op verschillende soorten vis, mosselen, garnalen,...


De verhoudingen voor vissen die liever een dierlijk dieet hebben is: 75% vlees en 25% groenten of 100% vlees.


Zorg voor voldoende afwisseling. De meeste vissen in onze aquaria zijn omnivoor en lusten zowel plantaardig als dierlijk voer. Je kan dus gerust plantaardige en dierlijke bereidingen afwisselen.


Zorg dat je weet wat je vissen nodig hebben en ga ermee aan de slag.Hoe mijn eigen diepvriesvoer bereiden?


Kies een recept, weeg alle ingrediënten af. Alle ingrediënten moeten eventjes gekookt worden. Persoonlijk zet ik alles in de stomer. Voedingswaren die gestoomd worden behouden beter hun vitaminen.


Mix alles fijn. Hou rekening met de mondjes van u vissen. Hoe kleiner het mondje hoe fijner het voer moet zijn.


Je kan alles vermalen aan de hand van een mixer of vleesmolen. Mijn voorkeur gaat naar een vleesmolen omdat er tamelijk veel vitaminen verloren gaan tijdens het mixen.


Voeg tijdens het vermalen een vitaminen preparaat toe om het verlies van vitaminen tijdens het bereiden aan te vullen. Ik gebruik Atvitol van JBL.Sommige bereidingen hangen niet goed aan elkaar. Dit kan je verhelpen door er gelatine eraan toe te voegen. Voor de plantaardige gerechten kan je ook agar agar gebruiken. Dit is een variant voor gelatine maar bevat enkel plantaardige ingrediënten.


Eens je bereiding klaar is kan je het gerecht gaan verdelen in zakken of een ijsblokjesvorm.


Voor de zakjes gebruik je het best hersluitbare zakjes. Je doet daar een hoeveelheid voer in. Je drukt deze plat zodat het mengsel maar enkele millimeters dik is. Op die manier kan je gemakkelijk de gewenste stukken afbreken.


Gebruik je een ijsblokjesvorm dan hoef je enkel en alleen de gewenste voerblokjes eruit te knijpen. Ik gebruik deze mini ijsblokjes vorm

Goed voor 160 mini porties.


Ideaal voor mijn kleine bak waar amper een vijftiental vissen in zwemmen. Heb je er meer nodig dan knijp je gewoon meerdere blokjes eruit.


Tips voor je eigen bereide diepvriesvoer


Bij het voorbereiden van mijn diepvriesvoer gebruik ik altijd een beetje look. Het is wetenschappelijk bewezen dat knoflook een anti parasitair werking heeft. Het werkt dus preventief tegen wormen en darmparasieten.


Gebruik af en toe zalm en paprika in u recepten. Deze versterken namelijk de kleur van je vissen.


Gebruik geen fruit of groeten die veel suiker bevatten. Deze zouden volgens onderzoeken spijsverterings problemen veroorzaken bij de vissen. Vermijd dus aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, mais, soja en peulvruchten.


De planteneters zullen het zeer erg op prijs stellen als je af en toe een vers stuk groente in u aquarium gooit. Verse stukken groenten bewaar je maximum 12 uur in u aquarium. Anders gaat het beginnen rotten.


Recepten


Vispannetje 1: op basis van mosselen, kabeljauw, spinazie en courgette.


Succes met het bereiden van je eigen diepvriesvoer voor je vissen. Hier heb je een paar recepten die ik zelf voorbereid heb en die door mijn eigen visjes goedgekeurd zijn. Aarzel niet om mij te contacteren via de comments hieronder,via de chatgroep of via het contact formulier.


92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven